Marczi Mariann: A tokaji bor dicsérete. A Tokaj-Oremus borászat zenei gyűjteményéről

Zongoraművek

Jacques Offenbach (1819. június 20. Köln – 1880. október 5., Párizs) német származású francia zeneszerző, eredeti nevén Jacob Wiener, a párizsi Conservatoire növendéke, az Opéra Comique csellistája és több mint száz színpadi mű szerzője. A Die Prinzessin von Trapezunt című, három felvonásos, komikus operettjének egyik részlete a Tokayer-Lied, amely önálló szóló zongoraszámként is ismertté vált. Az említett operett Charles Nuitter és Etien Tréfeu szövegkönyve alapján 1869-ben készült, kottakiadásban 1870-ben jelent meg.

Noël Coward (1899. december 16. – 1973. március 26.) angol zeneszerző Bitter Sweet című három felvonásos operettje 1928-ban keletkezett, ősbemutatója a londoni Queen’s Theathre-ben volt 1929-ben, népszerűségét bizonyítja, hogy 967 előadást ért meg. Többek közt a Broadway is bemutatta, két filmváltozata is készült: egyik 1933-ban Anna Neagle és Fernand Gravet, a másik pedig 1940-ben a MGM-nél, Jeanette MacDonald és Nelson Eddy főszerepeivel. A történet a 19–20. század fordulóján Angliában és az Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik: egy fiatal hölgy kalandjai zenetanárával. A második felvonásban csendül fel a Tokay elnevezésű induló, amely Henry Marcellus Higgs (1855–1929) angol komponista és orgonista zongoraátiratában jelent meg a Harms New York kiadónál.

Karl Wiedenfeld Beim Ungarwein – Ungarisches Potpourri című darabja eredetileg szalonzenekarra készült 1961-ben, később az Edition Melodia Hans Gerig kölni kiadónál szóló zongoraváltozatban is megjelent a Das Unterhaltungs-Konzert sorozat 39. füzeteként. A darab tipikusan magyar melódiákat vonultat fel különböző tempójú és karakterű részek egymásutánjában. A Wiedenfeld-műben felhasznált témák nagy része korábban Liszt Magyar fantáziájával és Magyar rapszódiáival került be a komolyzenei köztudatba.

1877-ben két kötetben jelent meg Kéler Béla Magyar táncok sorozata zongora négykezes előadásra Op. 54-es jelzettel. A sorozat nyolc csárdást foglal magában. Az első füzetben a Bártfai emlék, Üstökös csárdás, Werbőczy-csárdás, és a Tokaji cseppek-csárdás. A második füzet darabjai: Bokrétás-csárdás, Emlék sugarak, Üdvözlet Hazámhoz, Nagy-szebeni emlék csárdás. Az eredeti kiadás Offenbach / Main: Johann André után szóló zongorára átdolgozott változatban is megjelent a Rózsavölgyi és Társa kiadónál, Pesten. Kéler Béla, eredeti nevén Adalbert Kéler (1820. február 13., Bardejov – 1882. november 20., Wiesbaden) szlovák-magyar zeneszerző és karmester. Érdekes megemlíteni, hogy Johannes Brahms 5. magyar tánca Kéler egyik csárdásának témája alapján keletkezett. Anton Bruckner Esz-dúr indulója pedig formáját és hangszerelését tekintve azonos Kéler Apollo-Marsch című darabjával, főleg harmonizálási ötleteiben különbözik a két mű. Kéler Apollo-indulóját sokáig tévesen Bruckner-műnek hitték.

Georges Micheuz (1805–1882) Souvenir de Tokay – Rondo Pathétique Op. 101. (1863) című, Tokajhoz kapcsolódó darabja. Micheuz Magyarországra tett utazásának további emléke egy nagyobb, ötven műből álló zongorasorozat egyik tétele: az 50 Chants nationaux de tous les pays-ban található egy magyar dal.

A Berliner Allgemeine Musikalische Zeitung 6. kötetében, illetve Friedrich Rochlitz által kiadott Allgemeine Musikalische Zeitung 31. kötetében, a 295. oldalon bukkan fel egy jegyzékben Matthis Schwartz: 4 Beliebte Galoppen című műve, amelynek első tétele a Tokayer Galoppe.

Bernard Grun három felvonásos romantikus játékának egyik tétele a Theresa of Tokay. A színpadi mű eredetileg Paprika címmel keletkezett, később Magyar Melody címen mutatták be a Her Majesty’s Theathre-ban Londonban 1938. szeptember 15-én. 11 előadást ért meg. Egy másik forrás szerint a darabot az Opera House Manchesterben is bemutatták 1938. november 29-én. 1939. március 27-én televíziós változatban is játszották, ez volt az első televízióban is bemutatott musical, Eric Maschwitz szövege alapján, George Posford és Bernard Grün zenéjével.

A zenei gyűjteményben található további zongoraművek: Martin Hattwig (Tallin, 1920–) Tokay-Flip-Mambo, Fred Zickler: Tokayer Tango, F. Pastrizk: Erinnerung an Tokay, Csárdás Op. 407. (1908), a dalokról írt fejezetben már említett Felix Jaeger und Georg Lange: In- und Auslande – Imrovisationen für das Pianoforte- Tokayerlied, „Ungarland, du schönes Land”, Hermann Reinbold Tokayer Marsch, Schmidt-Berka: Im Feuer des Tokayer – Ungarischer Marsch Op. 35., Edmund Kühn: Tokayer-Rheinlander Op. 58., C. F. Rohrbeck: Tokayer-Marsch Op. 30.

Frank Strzyzewski gyűjteménye évről évre bővül, újabb zeneművekkel gazdagodik.

Oldalak: 1 2 3