Hatalmas munkára vállalkoztak a szerzők, amikor a jelenleg ismert és legalább még gyűjteményben megtalálható közel tízezer szőlőfajta közül a kereskedelmi célú borkészítésben is használt 1368 fajta bemutatását tűzték ki célul. A vaskos, csaknem 1300 oldalas kötet fő szerzője, Jancis Robinson a Master of Wine (MW) cím birtokosa, azaz a borászati szakma egyik legmagasabb, nemzetközileg elismert képesítésével rendelkező szakember. A témában való jártasságát mutatja, hogy az 1980-as évek közepén jelent meg első, szőlőfajtákkal foglalkozó, akkoriban hiánypótló munkája, amelyet újabbak követtek. Munkatársai a szintén Master of Wine Julia Harding, illetve a legmodernebb genetikai módszerekkel a szőlőfajták származását, a feltételezett szülő-utód kapcsolatokat kutató svájci szőlőgenetikus, dr. José Vouillamoz.
Az elmúlt évtizedekben a genetikai vizsgálatok (ún. DNS-profilírozás) alapján sok szülő-utód kapcsolatot sikerült felderíteni a szőlőfajták esetében. Az így kapott ismeretek alapján szerkesztett családfákat tizennégy ábra mutatja be. Érdekesség, hogy néhány „ős-fajtából” több tucat, ma világszerte ismert és termesztett szőlőfajta származik. Példaként említhető a középkorban elterjedt Gouais blanc (magyar nevén Hajnos), amely az egyik szülője a Furmintnak, de a világ legelterjedtebb fehérbort adó fajtájának, a Chardonnay-nek is.
A fajták helyes és elterjedt, de tévesen használt szinonim neveinek felsorolása után a földrajzi eredetet és a lehetséges szülőket közlik a szerzők. Előbbi a több száz, esetleg több ezer éves fajták esetében egymással szemben álló, vitázó hipotéziseket jelent, ezek elfogulatlan, szakmai szempontokat figyelembe vevő értékelése a kötet egyik legizgalmasabb része. A szőlőtermesztési igények ismertetése után a fajta elterjedését ismerhetjük meg országok és borvidékek szintjén, valamint a 2012-ben elérhető legfrissebb statisztikák alapján a termőterület is feltüntetésre kerül. Fontos kérdés fogyasztóként és termelőként is, hogy milyen karakterű, aromavilágú bor készíthető a termésből, így ezzel zárul a leírás. A terjedelem a néhány hektáron termesztett, csaknem elfeledett vagy éppen újonnan nemesített fajták egy-két bekezdésnyi ismertetésétől a világszerte ismert és termesztett társaik több oldalas, részletes bemutatásáig terjed. Színes táblák mutatják be a fajták jellemző levelét, vesszőjét és érett fürtjét, amelyek francia szerzők, Viala és Vermorel klasszikus művéből, az Ampélographie-ből származnak.
Az angol nyelvű kötet közérthető, a szakkifejezések értelmezését a kötet végén szójegyzék segíti, így bátran ajánlható minden, a szőlőfajták iránt érdeklődő olvasónak.
(Jancis Robinson – Julia Harding – José Vouillamoz: Wine Grapes. Allen Lane, London 2012. 1280 o. ISBN 978-1-84614-446-2)