Egyetemi könyvespolc: Lovas Anett: Óda a barátsághoz

Szerző, lapszám:

(Kun Árpád: Takarító férfi)

 

 

Talán nem túlzás egy évtized távlatából kijelenteni, hogy Kun Árpád Boldog Észak című regénye a 2010-es évek legnagyobb szenzációja volt a kortárs magyar irodalomban. A 2013-as regényt lelkes kritikák kísérték, és a rangos Aegon Művészeti Díjban is részesült. Fokozott várakozás övezte a korábban versekkel, kisprózákkal jelentkező szerző újabb regényeit: a 2016-os Megint hazavárunk személyesebb hangvételű, önéletrajzi ihletésű szöveg lett, mely azonban nem kapott az elsőhöz hasonló egyöntetű elismerést. Legújabb könyvében, a 2022-es Takarító férfiben szintén egyes szám első személyben szólal meg az elbeszélő, de a főhőst már nem Kun Árpádnak hívják, hanem Medárdusnak, és hangsúlyos szerep jut annak a kapcsolati hálónak, amelyet a főszereplő szőtt maga köré – vagy amely mintegy véletlenszerűen alakult így.

Medárdus középkorú, „révbe ért” férfi. Három gyermeket nevelnek feleségével, Borival, aki a negyedik gyermekkel várandós. Apaként gyakran tehetetlen, nyomja a vállát az „elég jó szülőséggel” járó kötelezettségek sora. Stabil munkája van, otthont teremtett egy norvég kisvárosban, feladatait lelkiismeretesen végzi. Alvászavara van és szorong. Medárdus takarító férfi: a jelző nemcsak a munkájára utal, hanem arra a működésmódra is, mellyel szinte kétségbeesetten próbál élete minden területén rendet tenni és rendet tartani. Erőfeszítései azonban gyakran kudarcot vallanak, és ezt az őrlődést mintegy szükségszerűen akasztja meg egy autóbaleset, melyben ugyan sem ő, sem a vele utazó gyerekei nem sérülnek meg, de autója totálkárosra törik.

Számos szépirodalmi szöveg beszél arról a tapasztalatról, hogy amikor az egyén egy szorongató élethelyzetből nem találja a kiutat, akkor jön egy hirtelen fordulat, ami más fénytörésben láttatja az eddig történteket, és új perspektívákat nyit az életút folytatásához. Medárdust egy mély emberi kapcsolat segíti a tovább haladásban: az autószerelő műhelyben ismerkedik meg egy színesbőrű férfival, Justinnel, aki pillanatok alatt először a gyerekek bizalmát nyeri el, majd Medárdus legjobb barátjává válik. A regény így a felnőttkori, érett barátságok dicséreteként is olvasható, mintegy a „kapcsolatainkban gyógyulunk” pszichológiai belátást is szemléltetve. A regény azonban több, mint lélektani példázat: sűrű utalásrendszerrel átszőtt nyelve, összetett karakterei, a szülő-gyermek, férj-feleség viszony problémáinak és szépségeinek bemutatása által válik maradandó olvasmányélménnyé.

 

(Kun Árpád: Takarító férfi. Magvető Kiadó, Budapest, 2022. 368 o. ISBN: 978-963-14-3216-9)

 

Tetszett a bejegyzésünk?

Megosztás itt: Facebook
Megosztás itt: Twitter
Megosztás itt: LinkedIn
Megosztás itt: Pinterest