Egyetemi könyvespolc: Gulyás Enikő: Nagy problémák megoldása öt nap alatt

Szerző, lapszám:

Az innováció és a termékfejlesztés világában a hatékonyság és az időzítés kulcsfontosságúak. Nem vesztegethetjük időnket végtelen brainstormingokra vagy meetingekre. A Jake Knapp, John Zeratsky és Braden Kowitz által írt Sprint. Hogyan oldjunk meg nagy problémákat és teszteljünk új ötleteket öt nap alatt? című könyv olyan rendkívül hatékony módszert mutat be, amellyel a problémamegoldás és az ötletvalidáció gyorsabbá és eredményesebbé válik, legyen szó vezető nélküli autó megépítéséről, vagy középiskolások matematikai projektjének kivitelezéséről.

A Google Ventures három partnere által kidolgozott „Sprint” elnevezésű módszer egy hét, azaz öt munkanap alatt lehetővé teszi, hogy egy nagy problémát alaposan elemezzünk és teszteljünk: • Hétfőn meghatározzuk a célt • Kedden elkészítjük a lehetséges megoldások vázlatát • Szerdán kiválasztjuk a legjobb megoldást • Csütörtökön készítünk egy valósághű prototípust • Pénteken elvégezzük a tesztet valós felhasználókkal és kiértékeljük az eredményeket.

A könyv részletesen bemutatja a Sprint folyamatát, lépésről lépésre, olvasmányos formában, sok-sok példával és esettanulmánnyal szemléltetve, a végén pedig ellenőrző listával, bevásárlólistával, valamint napra bontott útmutatóval igyekszik támogatni az olvasót, hogy mi is sikeres Sprintet tudhassunk magunk mögött.

Miért tartom hasznosnak a kötetet?

  • Izgalmas lehet egy-egy brainstorming, azonban ami ekkor még jó ötletnek tűnik, nem feltétlenül lesz a legjobb megoldás a valóságban.
  • Az ötletek csak ötletek maradnak mindaddig, amíg valamilyen módon ki nem próbáljuk őket, de azt is mondhatnám, „a puding próbája az evés”, a módszernek köszönhetően öt nap alatt letesztelhető, kipróbálható az elképzelésünk.
  • A bevont emberek elköteleződnek a projekt mellett, és a lehető legjobb megoldást próbálhatjuk ki, mielőtt hosszú időre lekötnénk forrásainkat.
  • Úgy gondolom, hogy öt nap fókuszált munkával nagyobb és jobb eredmény érhető el, mint hónapokig tartó, végeláthatatlan meetingekkel, ahol a résztvevők közben egyéb ügyeiket intézik.
  • Végül pedig: gyakran hosszabb időt vesz el a keretek megtalálása, kidolgozása, mint a tényleges munka elvégzése. A könyvben bemutatott módszer nem enged tévelyegni, minden lépést kidolgoztak, teszteltek és optimalizáltak, ezáltal az általuk elkövetett szervezési hibák nélkül tudunk hatékonyan foglalkozni a saját problémánk megoldásával.

 

(Jake Knapp – John Zeratsky – Braden Kowitz: Sprint. Hogyan oldjunk meg nagy problémákat és teszteljünk új ötleteket öt nap alatt? Fordította: Hemrik Magdolna. HVG Könyvek, Budapest, 2017. 272 o. ISBN: 978-963-304-453-7)

Tetszett a bejegyzésünk?

Megosztás itt: Facebook
Megosztás itt: Twitter
Megosztás itt: LinkedIn
Megosztás itt: Pinterest