Bolvári-Takács Gábor: A Zempléni Múzsa arcai

Lapszám, szerző:

Tizenöt év után külső és belső arculatot vált a Zempléni Múzsa. Nem mintha szükségszerű lenne: vannak folyóiratok, amelyek száz éven át őrzik eredeti alakjukat. Szándékunk nem is a tartalmi változtatás, sokkal inkább a rugalmasabb szerkezet és az oldottabb forma biztosítása. Célunk továbbra is társadalomtudományi és kulturális témájú írások közlése, a szerzői körben elsőbbséget biztosítva a Zemplénben élőknek, az innen elszármazottaknak, továbbá a nem zempléni illetőségűeknek, ha írásuk a régióval kapcsolatos. A lapban eddig közel 1100 közlemény jelent meg; több mint 500 szerzőtől közöltünk tanulmányt, cikket, tudományos, ismeretterjesztő vagy szépirodalmi művet. Minden számot más-más művész illusztrált, akikről portrét adtunk közre.

A külső arculat változásait nem magyarázom, az látható. A fejléc és a logó természetesen megmaradt.

Ami a belső szerkezetet illeti, a Múzsa az első öt évben műfaji tagolással jelent meg: Tanulmányok-esszék, Művészportré, Szépirodalom, Archívum, Szemle. 2006 óta tematikus rovatokkal dolgoztunk: Tudomány és társadalom, Művészet, Szépirodalom, Szemle. Mostantól három olyan rovatunk lesz, amelyeknek a szerzői szemlélete azonos.

Látótér: a korábbi Tudomány és társadalom rovat mellett itt kapnak helyet a művészettörténeti jellegű és az évfordulós közlemények, amelyek eddig a Művészet és Szemle rovatokhoz tartoztak. Ez a legszélesebb tematikai spektrum: a „látótér” nyitott.

Látómező: az irodalom és a művészet (portré, interjú) helye, beleértve az ilyen tárgyú kritikákat is (amelyek eddig a Szemle rovatban voltak). A „látómező” kifejezés tehát az interpretáció alkotói sajátosságaira utal.

Látószög: a szubjektív rovat, a sajátos szerzői „látószög” érvényesülésével: tudományos kritikák, rövidebb visszaemlékezések, nem publicisztikai jellegű közéleti és vitacikkek. S egy új alrovat, a Polcravaló, amelyben egy hasáb terjedelemben hívjuk fel a figyelmet általunk fontosnak tartott, országos vagy helyi kiadványokra.

Szerkesztőségünk változatlan hittel és szándékkal végzi tovább munkáját, amelyben számítunk olvasóink, szerzőink és támogatóink további jóindulatára.